• In Memoriam. Cor Zwartepoorte: ,,Het is eigenlijk als een geintje begonnen. Ik heb in het begin gezegd dat ik best voor die wedstrijd wilde terugkomen." (Het Rotterdams Nieuwsblad 'Groeten uit Spanje').

  Cor Zwartpoorte bracht stedelijke bravoure in een dorpsclub

  Eén zaak heeft een bijzondere grote rol gespeeld in het duel van Spijkenisse tegen DOVO met als inzet de amateurtitel in het zaterdagvoetbal op de weg naar het behalen van de algehele kampioenschap in het Nederlandse amateurvoetbal.
  Het vliegtuig dat zaterdag om drie uur landde, met aan boord een slaperige voorstopper van Spijkenisse, Cor Zwartepoorte.
  De pasgetrouwde Spijkenisser was enkele uren tevoren nog aan de Costa Brava zijn wittebroodsweken aan het beleven. Voor het grote treffen tegen DOVO was hij echter graag bereid om met zijn vrouw een dag eerder terug te komen naar Nederland. Niet tevergeefs want evenals in de thuiswedstrijd bleek hij een van de steunpilaren van het team te zijn.
  Cor Zwartepoorte:,, Het is eigenlijk als een geintje begonnen. Ik heb in het begin gezegd dat ik best voor die wedstrijd wilde terugkomen. Later is dat ook inderdaad geregeld. Ik ben wel blij dat ik het gedaan heb, want ik zou dit voor geen goud hebben willen missen."
  (Het Rotterdams Nieuwsblad 'Groeten uit Spanje').
  Ad van Dongen 01-09-2019: ,,Cor Zwartepoorte was een vrolijke man. Hij was fysiek beresterk, betrouwbaar en een echte Rotterdammer, die naast een tomeloze inzet, spelinzicht en voetbalwijsheid in het veld bracht;
  Aren Buvens 21-10-2019: ,,Cor bracht de grote stadsmentaliteit in een dorpsploeg en zorgde daarmee voor een onvermurwbaar mix. Omdat het belang van de wedstrijd tegen DOVO dat eiste, onderbrak hij zonder blikken of blozen, zijn huwelijksreis op. Kwam van Xerxes bij ons voetballen, maakte de hoogtepunten bij Spijkenisse mee en ging daarna, geloof ik, naar Sliedrecht. Altijd honderd procent inzet en ging er onbevangen in, wie ook de tegenstander was."
  Cor Barendregt 18-11-2019: ,,Cor Zwartepoorte was in die tijd onze rots in de branding. Een voorbeeld binnen en buiten het veld. Ging altijd voorop in de strijd. Zijn karakter weerspiegelde zich in het voetballen. Veel te vroeg overleden. Denk graag aan hem terug."
  Rini van Zanten 10-01-2020: ,,We hadden een evenwichtig, uitgebalanceerd elftal, waarin iedereen wist wat van hem verwacht werd. Cor Zwartepoorte speelde daarin een belangrijke rol. Hij had een bijzondere band met de trainer. Was een meedogenloze verdediger, schuwde nooit de duels en ging voorop in elke strijd. Een echte leider op het veld. Bovendien erg prettig in de omgang en met afstand de beste klaverjassen in de selectie."
  Cor Zwartpoorte bracht stedelijke bravoure in een dorpsclub 1
  Cees Jansen 19-02-2020: ,,Cor Zwartepoorte was in alle opzichten een memorabele man. Behulpzaam voor iedereen zowel binnen als buiten het voetballen. Een steunpilaar voor de ploeg, als voetballer en mens. Schuwde de duels niet en ging altijd voorop in de strijd. Het was een behoorlijke klap toen ik hoorde dat Cor was overleden. Hartstilstand bij het joggen. Vreselijk. In gedachte beleef ik nog vaak de voetbalperiode met hem. De herinneringen aan hem blijven altijd levendig."
  Daan van der Meer 08-04-2020: ,,Cor was een grandioze, sociaal voelende man. Een uitstekende voetballer, voor iedereen een voorbeeld. Voor de jeugd in het bijzonder. Hij werd niet alleen de opvolger van Raier van Kralingen, maar bovenal een schoolvoorbeeld voor de jeugd, die zowel in het leven als in de sport iets wilde bereiken."
  Piet Slijkhuis 03-05-2020: ,,Werd enkele jaren geleden hard geraakt door het plotselinge, onverwachte bericht van het overlijden van Cor Zwartepoorte. Kwam van Xerxes naar ons. Een meer dan welkome aanvulling voor ons team en een behoorlijke versterking. Een stevige, grote kerel, die zonder te voetballen al respect afdwong. Nadrukkelijk aanwezig op het veld. Een bijzonder fijn mens.
  Hans Postma 30-05-2020: ,,Een geweldige voetballer en een geweldig mens. Fysiek erg sterk. Een persoonlijkheid die respect afdwong. Van nature een leider. Ik was erg aangedaan toen ik hoorde dat hij was overleden."
  Cor Zwartpoorte bracht stedelijke bravoure in een dorpsclub 2
  Ad Lankhaar 30-06-2020: ,,Ons team was een uitgelezen gezelschap. Als persoonlijkheid vulden we ons aan. Cor Zwartepoorte was een echte smaakmaker. Een uitstekende voetballer en een bijzonder fijn mens. We speelden ooit een wedstrijd in Spakenburg en daar stond de toenmalige bondscoach Zwartkruis langs de lijn te kijken. Hij was erg gecharmeerd van het spel van Cor en stak dat niet onder stoelen of banken."
  Nico Hokke 09-08-2020: ,,Oh, dat was een kanjer. Een topper. Voor de wedstrijd pafte hij nog een paar sigaretten weg en ging vervolgens anderhalf uur als de brandweer. Een uitermate fijne jongen. Nam míj veel werk uit handen. Ik durf te stellen dat ik zonder Cor Zwartepoorte voor me, nooit de voetballer was geworden, die ik ben geworden."
  Joep Goedendorp 01-09-2020: ,,Een joviale vent en een uitmuntende verdediger. Daar stond iemand bij ons achterin. Kon je blindelings op bouwen. Zo, iemand die punten voor je pakte. Zou als hij nu nog leefde een voorbeeld voor de jeugd zijn."
  Arie van der Meer 08-10-2020: ,,Cor was een geweldenaar. Een symphatieke, gevoelige man. Maar in het veld spijkerhard. Had als wat oudere speler een voorbeeldfunctie, die hij nooit beschaamde. Qua speelstijl een kruising tussen Israël en Lazeroms.
  Cor Zwartpoorte bracht stedelijke bravoure in een dorpsclub 3
  Cor Zwartepoorte overleed veel te vroeg omdat zijn hart niet meer meedeed tijdens het joggen. Hij zal altijd blijven leven in de herinnering van de vv Spijkenisse.
  Redactie: Piet van Dijk