• O7. Spijkenisse: sportploeg van de eeuw
  De sportverkiezingen in Spijkenisse kenden een editie om niet snel te vergeten. In De Stoep werd namelijk niet alleen sportief teruggeblikt op het afgelopen jaar, maar ook op de afgelopen eeuw. Het was niet verwonderlijk dat de huidige sporters enigszins in de schaduw van 'de oudjes' stonden. Niemand kon nu eenmaal de verleiding die weemoed heet weerstaan.
  De nostalgie voerde helemaal de boventoon toen een delegatie van de vv Spijkenisse de bühne betrad. Het behalen van de Nederlandse amateurtitel in 1975 was voldoende om als de sportploeg van de twintigste eeuw te worden gehuldigd.
  Joep Goedendorp: De vrijbuiter in het harnas van de trainer 5
  ,,Ja, Ik geniet nog steeds met volle teugen van die titel," erkende Nico Hokke, de toenmalige rots in de Spijkenisser branding. De inmiddels 53 jarige twaalfvoudige amateurinternational denkt met weemoed terug aan de glorietijd van groen-wit.
  ,,Er is veel veranderd," ging Hokke verder. ,,Ik ga nog weleens naar Spijkenisse kijken mede ook omdat mijn zoon Renato nu in het eerste speelt. Maar wij speelden toentertijd wel een klasse hoger en aan het huidige sportpark kan ik maar niet wennen. Het is kil en ongezellig. Schiekamp ademde sfeer uit. Daar had je een soort thuisgevoel."
  De sloophamer van Daan van der Meer 1
  08. De Woonboulevard op het groen-witte shirt
  Met ingang van het seizoen 2012-2013 prijkt het logo van Woonboulevard Spijkenisse op de shirts van de spelers van groen-wit. De relatief nog jonge woonboulevard heeft zich voor een periode van twee jaar verbonden aan de voetbalvereniging Spijkenisse.
  De samenwerking is overigens niet zomaar uit de lucht komen vallen. Woonboulevard Spijkenisse is namelijk gevestigd op de plek waar de voetbalvereniging jarenlang huisde en enkele historische prestaties leverde.
  Met Woonboulevard Spijkenisse als hoofdsponsor van de voetbalvereniging, is de cirkel rond. De club is inmiddels al enkele jaren gevestigd op het modern uitgeruste sportpark Jaap Riedijk, maar de connectie met het terrein aan de Sportlaan zal nooit verloren gaan. Dat maakt de sponsordeal met de woonboulevard nog eens extra duidelijk.
  Een woordvoerder van de Woonboulevard Spijkenisse zegt het nog eens extra duidelijk:,, Het is een win-win situatie voor beide partijen. De vv Spijkenisse levert fantastische prestaties en ook de Woonboulevard Spijkenisse doet het sinds de opening erg goed. Bovendien vonden we het erg belangrijk om een club te sponsoren die binnen de gemeente ligt. Als Woonboulevard hebben we immers ook een belangrijke regiefunctie."
  De 11 heerlijkheden van 1975 (2)
  09. Ode aan het sportpark Schiekamp
  Onbedoeld werden de kaarten voor de toekomst geschud. Door het almaar toenemen van het aantal leden en de beperkte capaciteit barstte Spijkenisse op het sportpark Schiekamp uit zijn voegen. Bovendien speelde Roobol met het idee in de sterk groeiende stad een woonboulevard te stichten en liet zijn oog vallen op de locatie waar Spijkenisse voetballend ooit geschiedenis schreef.
  De toenmalige gemeente Spijkenisse zag eveneens brood in een herbestemming van het gebied. Door een verhuizing van de voetbalclub naar de nieuwbouwwijk Maaswijk kreeg de uitbreiding van het woongebied een impuls door vergroting van de leefbaarheid voor nieuwe inwoners. Het leverde een win-win situatie op door de realisatie van 40.000 m2 aan woninginspiratie. De plek waar de groen-witten ooit epische wedstrijden speelde herrees een hypermoderne woonboulevard. De eerste paal op de hoek van de N218 en de Groene Kruisweg werd geslagen op 14 mei 2008 en in 2009 openden de winkels hun deuren. In 2011 werd er een uitbreiding gerealiseerd en ontpopte de Woonboulevard zich als een blikvanger voor de regio.
  Blijvende herinnering aan historie
  ,,Ik vond dat de grootste prestatie uit de Spijkenisser sportgeschiedenis niet verloren mocht gaan," kijkt Theo Teitsma, journalist bij het Algemeen Dagblad terug op de manier waarop de blijvende herinnering aan het verleden tot stand is gekomen. ,,Toen bekend werd dat Brandy Roobol de Woonboulevard wilde laten verrijzen op de voetbalvelden van de vv Spijkenisse, vond ik dat er ter nagedachtenis aan het Algemeen amateur voetbalkampioenschap dat Spijkenisse in 1975 behaalde een monument moest komen. Ongeveer op de plek waar destijds de middenstip was. Dat kon niet precies, omdat die midden in de Gamma ligt. Ik was er bij toen Emmen thuis met 1-0 werd verslagen en Rien van Zanten een vrije trap in de muur van richting veranderde, waardoor de keeper van Emmen kansloos was. Brandy Roobol regelde een reclamebureau," vervolgt Theo Reitsma verder zijn relaas over de realisatie van een gedenksteen. ,,Dat maakte met mij een ontwerp met tekst en Roobol droeg de kosten. Hoe groot die waren weet ik niet. Ik vind eigenlijk dat in heel Spijkenisse zulke monumenten moeten komen. Bijvoorbeeld voor de atleet Emiel Mellaard, voor judoka Guno Berenstein (later Pocorni), voor wielrenner Gaby Minneboo en voor al die anderen die de stad met uitzonderlijke prestaties op de kaart hebben gezet. Je zou er zelfs een sporticonen-route van kunnen maken.
  Het grootste verschil in het voetballen van vroeger en nu is dat het tegenwoordig alleen maar over het geld lijkt te gaan. Vroeger had je spelers die jarenlang voor dezelfde club speelden. Je had ook meer vriendenteams. Als ik nu Spijkenisse zie spelen en die ploeg vergelijk met drie jaar eerder, herken ik bijna niemand meer. Dat is jammer maar ook een gevolg van de individualisering die je niet tegen houdt."
  10a. Aren Buvens is erelid vv Spijkenisse
  Het venijn zat in de staart van de nieuwjaarsreceptie. ,,Ik heb de eer u mede te delen dat het bestuur heeft besloten Aren Buvens tot erelid van de club te benoemen," sprak voorzitter Richard Sitton. ,,Vanwege zijn enorme verdiensten als speler, trainer en bestuurder. ,,Ja, als wat eigenlijk niet." Daarna ontvouwde zich een memorabel moment.
  ,,Ik ben verrast, ontroert en heel erg trots," reageerde Aren Buvens met vochtige ogen.
  En, ook anderen, overmand door emoties, pinkten een traantje weg. Het werd het absolute hoogtepunt in een bijeenkomst, die gedomineerd werd door optimisme en realiteitszin.
  10b. Burgemeester reikt Nissewaardpenning uit aan Aren Buvens
  Een verrassend begin van de algemene ledenvergadering. Burgemeester Foort van Oosten van de gemeente Nissewaard kwam speciaal naar het Sportpark Jaap Riedijk om de Nissewaardpenning uit te reiken aan Aren Buvens.
  De burgemeester roemde het onlangs tot erelid van de vv Spijkenisse benoemde Aren Buvens voor zijn inzet, strijdlust, volharding, veelzijdigheid en verbindend vermogen, die Buvens in vijftig jaar aan de dag legde voor de voetbalsport in zijn algemeenheid en de vv Spijkenise in het bijzonder. ,,Als actief voetballer, bestuurder, trainer en altijd trouw gebleven aan de kleuren groen en wit," benadrukte de burgervader ook de standvastigheid van Aren Buvens. En, ook Bianca Buvens werd in de lofzang betrokken. ,,Zij toonde zich immer de sterke vrouw achter de man, die alle ruimte kreeg en steun om van zijn hobby zijn levenswerk in allerlei vormen te maken."
  Of zoals de trainer van Spijkenisse Peter Wubben liet optekenen: ,,Je onderkent en word je pas bewust van de waarde van Aren Buvens op het moment dat hij met zijn werk gestopt is. Het leek allemaal vanzelfsprekend, maar dat was het niet. Het was uitzonderlijk."
  Wellicht typeerde Theo Teitsma, journalist van het Algemeen Dagblad, Aren Buvens nog raker en kernachtiger. ,,Aren Buvens is een monument," liet de volger bij uitstek van het nieuws op Voorne en Putten per mail weten.
  De 11 heerlijkheden van 1975 (2) 4
  11. Een feest zonder weerga
  Het begon al direct na het laatste fluitsignaal en het duurde tot in de kleine uurtjes. Commissaris van de Koningin Mr. M. Vrolijk sprak zijn gelukwensen uit. Hij was verheugd over het feit dat twee voetbalclubs uit de provincie het allerhoogste hadden bereikt. FC Den Haag won de KNVB-beker en Spijkenisse het Algemeen Amateurkampioenschap van Nederland.
  Fokke Remmers van de KNVB sprak zijn enorme bewondering uit voor de vv Spijkenisse. ,,Wie had ooit kunnen denken dat jullie het zondagvoetbal zouden deklasseren." Ook KNVB-bestuurder Van Marle roemde Spijkenisse. ,,In een harde wedstrijd is op het scherpst van de snede gestreden en hebben jullie het hoogste bereikt wat er te bereiken viel."
  De lofzang vond plaats onder het toeziend of van een uitermate verheugde burgemeester Bliek.
  Na een korte douche en een broodmaaltijd begon de grote rondrit door de gemeente. Begeleid door zo'n zestig toeterende auto's vertrok een dieplader van de aannemersbedrijf Hoogenboom Spijkenisse met de spelers, spelersvrouwen en begeleiders toeterend door de straten. Rond 20.00 uur verscheen de optocht voor het gemeentehuis en werd door burgemeester Bliek en de wethouder voor sportzaken Mr. Arie Bakker voor het grote publiek, dat talrijk was toegestroomd, in het zonnetje gezet.
  Het absolute hoogtepunt werd het vierdaagse reisje, aangeboden door sponsor Peet Baris, naar Parijs waar de behaalde successen nog eens werden gevierd.
  De sloophamer van Daan van der Meer
  Foto's Middenstip: Cok de Coninck