• ,,En, nee ik was inderdaad niet altijd verstandig. Heb veel dingen verkeerd gedaan. Zowel in het voetballen als in het gewone leven. Maar zeg nou zelf: wie zonder zonde is, werpen de eerste steen. Het leven is nu eenmaal een aaneenschakeling van goede en minder goede zaken."

  ,,Creativiteit en technische vaardigheid gaan hand in hand met elkaar," reageert hij op de eigenschappen, die trainer Ad van Dongen hem toedichtte. ,,Als je technisch beperkt bent kun je immers geen uitvoering geven aan de ideeën die in je opkomen," vindtJoep Goedendorp.
  ,,En, nee ik was inderdaad niet altijd verstandig. Heb veel dingen verkeerd gedaan. Zowel in het voetballen als in het gewone leven. Maar zeg nou zelf: wie zonder zonde is, werpen de eerste steen. Het leven is nu eenmaal een aaneenschakeling van goede en minder goede zaken."
  Dan, ontstaat er plotseling een moment stilte. De sfeer ietwat drukkend, zijn gelaatsuitdrukking veelzeggend. Woorden schieten even tekort of moeten tijdens de striemende pauze gerangschikt worden. Het moment van opperste bezinning is aangebroken. Ad van Dongen noemde in zijn terugblik Joep Goedendorp 'Feyenoord-waardig'.
  Joep Goedendorp is geraakt. Hij heeft moeite met zijn ademhaling en zichtbaar moeite om zijn emoties in bedwang te houden. In zijn bovenkamer gaat hij terug naar de succesvolste periode in zijn leven. ,,Ik ben er stil van," bekent de middenvelder van toen. ,,Het is uiteraard niet aan mij om daar een oordeel over te geven. Dat moeten anderen maar doen. Natuurlijk voel ik me door die opmerking gestreeld en gevlijd. Weet daar eigenlijk niet zo goed raad mee. En, als het zo zou zijn dat ik qua voetbal dat niveau aan kon dan betwijfel ik zeer of ik daar voor de juiste mentaliteit had. Ik was nogal een levensgenieter. Aan trainen bijvoorbeeld had ik een hekel. Na de training veranderde dat en deed vaak de deur van de kantine op slot. Wat dat betreft hield trainer Van Dongen mij vaak de hand boven het hoofd."
  ,,Mijn gevoel nu zegt me dat ik mijn waardering voor de trainer en mens Ad van Dongen meer had mogen laten blijken," gaat Joep Goedendorp verder in zijn moment van bezinning. ,,Ik had hem vaker kunnen en moeten bellen. Maar ja, dat is achteraf geklets. Je hebt er nu niks meer aan. Je kunt zaken nu eenmaal niet ongedaan maken en terugdraaien."
  ,,Ad van Dongen had niet alleen belangstelling voor je als voetballer," weet Joep Goedendorp dus uit eigen ervaring. ,,Hij interesseerde zich voor je hele gezinsleven. Toen we een keer op trainingskamp met Spijkenisse gingen, regelde hij dat mijn vrouw bij zijn vrouw op visite kon blijven om de tijd van alleen zijn te overbruggen. Een geruststelling voor ons beiden."
  Kijker

  De hoogtepunten in de voetbalcarrière van Joep Goedendorp, die inmiddels 66 jaar oud is, strijken zich hoofdzakelijk uit over twee seizoenen. Door het behalen van het Algemeen kampioenschap van Nederland bij de amateurs speelde Spijkenisse zich aardig in de kijker. Met de regelmaat van de klok bevolkten vertegenwoordigers van betaald voetbalclubs de tribune op het sportpark Schiekamp. Op acht april 1976 maakte hij zijn debuut voor Jong Oranje in een wedstrijd tegen Luxemburg. Er zouden nog vier ontmoetingen volgen waarin Mexico, Frankrijk, Italië en België als tegenstander van de Nederlandse talenten de grasmat betraden.
  ,,Het was een enorme belevenis," vertelt Joep, alsof de ervaring gisteren werd opgedaan. ,,Voetbalde in een elftal met Jan Peters van Feyenoord en Jaan de Graaf van IJsselmeervogels. Het was ook gebruikelijk, dat het elftal mee deed aan een toernooi in Toulon. Daar, in Frankrijk kwamen de beste jeugdspelers ter wereld tegen elkaar in actie. Een hele belevenis. Heb gespeeld tegen Frank Vercauteren, die later bij KV Mechelen en Anderlecht heeft gespeeld. En, tegen Jan Ceulemans, de ster van Club Brugge. Dominique Rocheteau, die van Saint Etiene naar Paris Saint Germain verhuisde. Alberto Tarrantini, van Boca Juniors uit Argentinië. Ik krijg kippenvel als ik aan die tijd terugdenk. Bijna niet te geloven."
  Joep Goedendorp: De vrijbuiter in het harnas van de trainer 5
  Reconstructie

  Een jaar eerder zette Joep Goedendorp met Spijkenisse de kroon op zijn voetballoopbaan en bereikte het hoogst haalbare. Het absolute hoogtepunt bereikte de middenvelder op het eigen sportpark Schiekamp op die gedenkwaardige zaterdag de 17e juni 1975. De bal vloog door de lucht richting Joep Goedendorp. Cor Barendrecht stond op een afstand van drie meter naast Goedendorp en Hans Postma gaf rugdekking; een meter of tien achter Goedendorp.
  ,,Eigenlijk bedacht ik me geen moment en het enige wat door mijn hoofd spookte was het woord 'schieten," haalt Joep Goedendorp zich nog helder voor de geest. Als een hinkstapspringer maakte de middenvelder zijn actie. Hij veerde op raakte met zijn rechter op volle kracht het leder, dat vooruit richting vijandelijk doel vertrok. Het kleinood arriveerde bij Rini van Zanten, die van het projectiel een tweetrapsraket maakte. De, van richting veranderde, bal verdween in het doel van tegenstrever Emmen. Het pleit was beslecht. De winst nog slechts een formaliteit.
  Joep Goedendorp: De vrijbuiter in het harnas van de trainer 1
  SCO'63
  Joep Goedendorp begon met voetballen toen hij zes jaar oud was bij SCO'63. ,,Mijn vriendjes voetbalden daar en ik ben gewoon meegegaan," verklapt Joep Goedendorp. ,,Na een paar jaar ben ik naar Spijkenisse gegaan en daar gebleven. Mijn grootste successen behaalt. In 1978 ben ik naar RVVH gegaan want daar was ook trainer Ad van Dongen naar toe gegaan. Wij kregen als opvolger Jan van Baaren met wie ik op zijn zachts gezegd niet samen door een deur kon. Bij RVVH heb ik het seizoen niet eens af gemaakt. Kon daar mijn draai niet vinden. Teruggegaan naar Spijk en nog in vriendenteams gespeeld. Voor de fun dus."
  Uiteindelijk ging de carrière van Joep Goedendorp als een nachtkaars uit. ,,Ik was
  het toentertijd, toen ik stopte, ook helemaal klaar mee," besluit Joep Goedendorp zijn relaas. ,,Gekapt met alles. Volg Spijkenisse helemaal niet meer. Heb genoten in mijn tijd. Heb wel gemerkt, dat het wel nog kriebelt als ik er met iemand, zoals jij bijvoorbeeld, over praat. Dan komen kennelijk toch dingen naar boven die diep zaten."
  Joep Goedendorp: De vrijbuiter in het harnas van de trainer
  Redactie: Piet van Dijk