• In een enerverende op het scherp van de snede gespeelde wedstrijd sneed Smitshoek met 4-3 Spijkenisse de pas af naar de tweede ronde in het toernooi om de districtsbeker van de KNVB.

  Na een bliksemsnelle 2-0 achterstand, veerde Spijkenisse op met 2-3 en aan de horizon gloorde al de winst. Doch ogenschijnlijk onbestaande krachten maakten zich meester van Smitshoek dat alsnog met 4-3 de ultieme winst uit het vuur sleepte.

  Een bekertoernooi in het voetbal kent zijn eigen wetten. En dat ligt in het onomstotelijke vaststaand feit van de formule van zo’n steekspel vast. Winnen is verder bekeren, verliezen is er uitvliegen en naar huis.

  Bekervoetbal vereist een andere instelling van de spelers. Opportunisme, de bereidheid om tot het uiterste te gaan en de onmiskenbare drang om buiten de comfortzone te geraken staan voorop in de strijd. Wordt aan alle voorwaarden voldaan dan ontstaat er een boeiend schouwspel waarvan de afloop tot het laatste moment niet te voorspellen valt.
  Zo ongeveer verging het ook de toeschouwers van de bekerwedstrijd tussen Smitshoek en Spijkenisse. Vanaf de aftrap lag de bal binnen de minuut in het mandje van Spijkenisse en na zestien minuten leek het duel al beslist doordat Luc Delmee het leder voor de tweede keer achter doelman Giovanni de Man kopte. Het duel leek al vroegtijdig beslist: 2-0.

  Veerkracht
  Spijkenisse toonde zich echter allerminst onder de indruk van het Barendrechtse wapenfeit en toog ten aanval om de achterstand te repareren. Dat lukte door een schot van afstand van Dwaite Duurham. Bovendien liep Lorenzo Braaf tegen een rode kaart aan van scheidsrechter Olav van Hees door een onbesuisde charge op Xander Buitenhek en moest Smitshoek noodgedwongen met tien man verder.
  Na de rust haalde Spijkenisse alles uit de kast om langszij te komen. Dat lukte door een strafschop die werd verkregen omdat Neal van Buuren geheel vrijstaand werd neergelegd en Jawad Bellahsan de pingel benutte. Per omgaande nam Spijkenisse de leiding in de wedstrijd door de bal in het doel te tikken na een sliding waarin de aanvaller net iets eerder bij de bal kwam dan zijn verdediger.
  De strijd leek gestreden. Doch in plaats van het rondspelen van de bal bracht Spijkenisse zichzelf in moeilijkheden door de bal te verliezen in aangedane duels. Smitshoek profiteerde optimaal en sloeg in de slotfase twee keer toe waardoor het de tweede ronde bereikte. De bekerwedstrijd hield de toeschouwers tot het absolute einde in zijn greep en boeide van de eerste tot de laatste minuut. Spijkenisse mag op zaterdag 29 oktober 2022 op herhaling om de competitiepunten proberen te behalen op het sportpark aan de Smitshoekseweg in Barendrecht.

  Smitshoek-Spijkenisse 4-3 (2-1)
  '1 Damian van den Oever 1-0, '16 Luc Delmee
  2-0, '39 Dwaite Duurham 2-1, '51 en '53 Jawad Bellahsan 2-2 en 2-3, '83 Peter Verhoeven 3-3, '90’ Joost van Eck 4-3.

  Spijkenisse: Giovanni de Man, Xander Buitenhek, Sirano Kartosonto, Daan van der Harst ('60 Adam El Fazazi), Duane Tjen-A-Kwoei ('46 Felino Jardim), Daan Bourgonje, Ricardo van Twist (Isiah Helstone), Bradley Tuinfort ('83 Tiemo de Man), Jayson Donk, Dwaite Duurham ('50 Neal van Buuren), Jawad Bellahsan.

  Bijzonderheden: scheidsrechter Olav van Hees uit Berkel gaf de gele kaart aan Luigi Bruins en Ryan Koolwijk. Bovendien gaf de redelijk fluitende arbiter twee keer geel en dus rood aan Lorenzo Braaf.